jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Tuesday, June 30, 2009

gantung periuk kejap..


ni nk buat penguguman kejap.. mulai hr ni sampai ler senin depan... dapur x berasap.. dah gantung semua periuk.. sbb nk lik kg... uiii bestnyer dapat lik KEDAH naik ketapi..mlm ni..

jum sapa2 nk ikut... so hr ni nk jln2 umah teman2 blog ler.. sambil bw pinggan kosong kut2 ader yg kecian... keh keh..:) ok nanti kiter jumpa lagi ye....isnin depannn..

Monday, June 29, 2009

daging masak itam



resepi nk cepat ni namanyer..
Daging masak itam..
bahan2:
daging
*1 labu bwng besar
*2 ulas bwg putih
*1inci halia
kicap pekat
bawang besar utk hiasan
sedikit gula dan garam
cara2:
1. Blend atau tumbuk bahan2 bertanda *
2. Perap ngn daging dlm 1/2 jam
3. goreng daging hingga empuk...
4. masukkan kicap
5. perasa kan ngn gula dan garam...
6. hias kan ngn bawang besar..


Friday, June 26, 2009

sirap laici

hati ni teringin sgt nk mkn laici segar... alhmdulilah dapat gak akhirnyer kat pasar mlm ... mak oiiii manis nyer... ingat nk wat tembikai laici .. tp tembikai xder .. so wat sirap laici... tp smlm dah beli tembikai.. mlm ni leh wat yang tu plak...


sedappppnyer la laici segar ni... nanti nk cari lagi sbb baru2 ni gi uptown shah alam.. ader nmpak ..molek2 benor buahnyer.. nk rembat gak serumpun.. sbb dah terpikat puding dangdut kat umah kak hana sana nuuu...


Wednesday, June 24, 2009

keli salai lemak cili padi

dah lm rsnyer syik nengokkan sup tulang jer.. kali ni meh kiter mkn ikan keli salai masak lemak cili padi.. mula nyer cm segan plak nk letak pict. ni sbb xcantik arr presentation nyer.. tp tk per la untuk ms depan.. tp... resepi ni memng sedap.. bertmbh2 nasi.. cuma ader bahan tk cukup..

ambil dr myr.. oleh Mummy7857. atau tengok SINI..



Sunday, June 21, 2009

sup tulang

jom pekena sup tulang.. wat petang semalam.. main campak2 jer.. resepi pun wat yg simple2..

Friday, June 19, 2009

nasi lemak kuning


meh kiter mkn nasi lemak plak yer...wat pagi tadi sarapan...biasa2 ajer.. mkn ngn sambal ikan bilis n telur rebus.. untuk aiman kiter goreng ayam jer..

nasi lemak kuning
bahan:
2 cwn beras (ikut cwn yg dlm rice cooker tu)
2 cwn air
santan (sy pakai santan kotak yang kecik)
2ulas bwng merah
3 hiris halia
sedikit halba
1 btg serai
garam
kunyit
daun pandan
cara2
1. jerangkan santan bersama-sama kunyit, bawang, halba, serai , daun pandan halia, garam sehingga mendidih
2. masukkan beras
3. tanak seperti biasa



Thursday, June 18, 2009

pisang goreng

kali ni just nk posing sket.. menu abahaiman sempena kiter tak der kat umah 2 hr sbb lik kg.
hah punyer la dia syok menjadi pisang goreng nyer... kiter pun rs hepi bila dia hepi.. psttt pas ni wat kan utk ma lak yer...

Wednesday, June 17, 2009

bubur durian

uiii belemoihhnyer org utara kata.. my pinggan .. tp jgn tak tau bahan kat dalam tu hmpir 5,6 kali kiter dok ulang alik mknnyer...

ni wat blik kg hr tu.. ader jiran bg kan derian ni sebiji.. klau nk mkn cm tu kiter tk berapa gemor skit .. sbb ni durian kawin .. yg besor2 tu.. so wat ler bubur durian mkn ngn pulut tanak..memenuhi permintaan ayah gak ni..
bubur durian
Bahan2:
1 biji durian
segengam sagu biji
Sebiji kelapa- diambil santannyer
1 helai daun pandan
sedikit garam..
gula.. ikut suker nk manis atau kurang..(agak2)nak lagi best guna gula merah/ gula melaka..
cara2:
1.didihkan santan bersama daun pandan dan sedikit garam(utk lemakkan jer)
2. masukkan sagu dan di kacau agar tidak bergetel.
3. bila sagu telah masak masukkan durian sebiji2.. atau isinyer shj..
(jika sebiji2 durian perlu di kacau2 sehingga lerai semua nyer)
4. masukkan gula..
5. biarkan mendidih. dan sentiasa di kacau..
6. sedia di hidang




Tuesday, June 16, 2009

Tuesday, June 9, 2009

Rojak Buah

jumaat lepas abahaiman belikan mangga muda.. terasa kat tekak nk makan rojak.. jdnyer minta kat sorang adik ni resepinyer sebb dia ader watkan kuah rojak ms hr raya ritu... sedap...

ROJAK BUAH
Bahan2:

1.Belacan sebesar ibu jari
2.5 btg Cili Kering (klau suker pedas buleh tmbhkan kuantiti)
3.4 sb Gula
4.kicap Masin / manis
5.Kacang Tanah
6. buahan2(mangga muda, timun, sengkuang, jambu batu/jambu air, nenas)
7. Bijan yang telah di sangai.
cara2:

1) Masukkan belacan, gula , cili kering dalam blender.
2) Blender sampai halus.
3) Kisar kacang tanah jgn smpai terlalu halus…(menggunakan blender yang kering)
agak2 jela…kalo suka kasar..blender mnje2 dh la..
kalo suka yg halus sket..blender la lma sket...
4) campurkan bahan kisar, kicap
5) Pastu masukkan kacang yg dah diblend td tu….
6) Pastu masukkan kan buah2an yang telah dipotong kecil2
7) Gaul smpai rata..
8.) tabur kan bijan
9) Sedia untuk dihidang…




Monday, June 8, 2009

sambal goreng jawa


walaupun kiter ni melayu kedah asli, tp tekak ni bantai jer semua rs, tk kira la jawa ke, klate ko, nogori ke.western ke.. sabah sarawak pun buleh...

tiba2 kali ni tekak jawa sudah mari... tinggin nk mkn sambal jawa.. tnya si liza.. sbb dia kan anak jawa.. mesti pandai.. dapat resepi dr dia.. pastu cari gak lam tenet.. dapat kat umah kak hana... n kak anawahid...

sy kombine ke3...nyer yer...

sedap ooo.. buleh jadi menu diet ni...

sambal goreng jawa..
Bahan2:
*5kping tempe (sy guna yg kecil2 tu yg balut lam daun pisang tu..)-hiris nipis
* 2keping tauhu- dpotong dadu
* 2biji kentang- dipotong dadu
Bahan bertanda * hendaklah di goreng dahulu.
tauhu kering (kedah panggil, pucuk...)dan suun- rendam & gunting..
(liza ckp tauhu tu buleh goreng kering pastu renyuk2kan)
**2 ulas bawang putih
**1 biji labu bawang besar
bahan bertanda **, dimayang halus
7 tangkai cili kering(klau tak suker pedas bleh kurangkan..), segengam udang kering, 1 inci halia dan lengkuas- di blend halus.
2 biji lada merah dan hijau- dihiris
5 batang kacang panjang- potong serong
udang basah
hati ayam& pedal- di goreng dan di hiris nipis.
1/2 cwn kicap pekat manis.
garam & gula
cara2:
1. Tumis bahan blend dan udang basah
2. Masukkan kicap dan di gaul rata
3. masukkan kacang panjang, cili merah & hijau
4. tambahkan bahan yang di goreng dahulu, bawang putih, bawang besar dan tauhu serta suun , kacau rata.
5. Perasakan dengan garam dan gula.
6. siap untuk di hidang

utk liza, kak anawahid n kak hana... tengkiu yer share resepi best ni...meh nk muah muah skit.. hihi...

Monday, June 1, 2009

mi laksa sarawak

awal bulan ritu, sahabt baik ader kejer kat sarawak.. so dia belikan paste laksa sarawak hj manan ni ...lupa plak nk ambik gmbr paste tu..
tk mau bior paste tu nungu lama2 ats rak jd nyer minggu ni wat projek laksa sarawak ler plak... wat pun ptg dah pas abis mengemas umah.. kira jd mkn mlm kitaorg ler..
hmm 1st time mkn laksa sarawak.. sedap.. tp tk tau la jadi ke idak ni...mungkin yg teror2 leh komen skit...

(resepi ni ambik kat pkt paste laksa hj manan ni.. tp di olah ikut tekak n perut sendiri..
pastu google nengok lam internet pun lebih kurang gak caranyer..)

Mi LAKSA SARAWAK
Bhan2
1 pkt (200g) perencah laksa
500 g udang
2 ketul dada ayam
500 ml santan
2 btg serai
Garam
1 pkt mee hoon
2 l air
bahan tabur
Daun ketumbar
2 biji telur ayam.. dipukul dan goreng dadar nipis2
Limau kasturi

Cara2 untuk membuat kuah mi laksa
1.Udang (bersama2 kulit) dan ayam di rebus sehingga masak..
2. keluarkan udang dan ayam dr air rebusan
3. masukkan rencah laksa dan serai dan di kacau dgn api yg perlahan
4. setelah mendidih , masukkan santan kacau dan biarkan mendidih sebentar
5. masukkan garam, gula dan perasa (jika suka)
Cara2 meyediakan bahan2 tabur
1. telur dadar di hiris bulat2 setelah di gulung2.
2. mee hooon dicelur dan di celup dgn air sejuk
3. taugeh dicelur sebentar
4. udang dikopek kulitnyer
5. isi ayam di carik2
6. limau kasturi di belah dua.
7. daun ketumbar di hiris atau nk letak dua tiga helai pun buleh.
cara menghidang
1. Masukkan mee hoon lam pinggan, taburkankan bahan2 tabur, tuangkuah laksa dia atasnyer..
(mengikut resepi kat pkt paste laksa ni.. katanyer nk sedap letakkan smbal belcannyer.. tp aku tak wat plak .. )
cara2 menyediakan sambal belacan..
cili hidup dan sedikit belacan di tumbuk..