jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Thursday, July 23, 2009

sotong celup tepung

ini menu 3 hr lepas nyer.. tak sempat publish.. so hr ni baru letak.. kira halal ler yer..
mudah nk wat nyer.. klau gi makan kat seafood restaurent.. mesti mahal ni.. tp bila wat sendiri puas jer.. lagipun sotong ni fresh beli kat pasar borong meru tu.. pas ni menu2 yg kuar semua berasaskan seafood.. seminggu dah melantak semua ni.. hihi...

bahan2 nk wat nyer.. mudah saja...
caranyer pun mudah

1. campurkan tepung jagung lam sotong yg dah cuci bersih dan di potong bulat2 pastu gaul kan sekejap..
2. pastu wat dua bekas kecil2.. 1 bekas letakkan tepung jagung.. sy tambah sket tepung gandum .. sketttt jer.. tambah garam sket, lada sulah sket.. pastu klau nk rs kari2 tambah serbuk kari sket..
bekas ke2 letakkan telur yang dipukul
.....................

3. panaskan minyak.. ambil sotong yang dilumur ngn tepung jagung. pastu golek lam telur.. pastu golek plak lam campuran tepung yang kering tu..

4. pastu goreng.. sy goreng tak lama.. takut liat...

5. angkat tos kan.. hidang dannn terus ngap.. upss!! sebelum tu baca doa dulu...

sifu2, n kakak2 ku yg pandai masak.. ok kah cara sy wat sotong celup tepung ni...



Tuesday, July 21, 2009

udang masak tempoyak

salam yer.. sbnrnyer 2 hr lepas kiter kena keracunan.. ni kes makan kat luar ler.. hah tu la mkn kat luar lagi..

tp sakit2 pun masak tetap kena masak.. di tambah plak ngn takutnyer kena cirit birit lagi.. tak larattt oooo mau ulang alik ke tandas...

so smlm godek2 umah kak hana .. terpikat plak ngn udang tempoyaknyer.. terus... toiiiiinggg.. dapat idea.. nk masak udang tempoyak ni...sedappp nyer... bertambah2 nasi di pinggan abahaiman...

idea tu di ambil di sini...tengkiu yer kak hana.. menu2 umah akak ni byk bg sy idea arrr...meh nk muahhhh sket.. hihihi




Friday, July 17, 2009

speghetii


hr ni tinggal berdua ngn aiman jer.. abahnyer kejer so. tekak omputeh dah mai dah... nmpknyer lunch km hr ni speghetii jer la....ni pun pakai sos prego lam tin kecik tu... campur daging cincang sket, cendawan butang.. n cili benggala jer.. zup zup zup.. terus siap.... hr ni km dua beranak kenyang yg ni jer... mlm ni nk mkn besar kat pantai jeram.. hip hip horayyy.. nak ikut?..jummmm



Thursday, July 16, 2009

semalam punyer criter

semlm menu ni jer... wat kari ayam pastu letak kentang sket... resepi campak2 jer ni...


sy klau ader kari ayam wajib sambal belacan huhhh memng kena ler...

pastu telur dadar... memng terangkat...
hmmm hr ni tak tau nk masak apa ni.. utk berbuka.. nmpknyer kena gi ronda2 umah kakak.. adik2 n kawan2 semua ler...


Wednesday, July 15, 2009

honey prawn

yuhuuuu akhir berjaya gak buat honey prawn yg sedang glamer ni... memng sedap abis ler.. nampak nye kena wat edisi ulangan ni.. wat pagi td utk bekal abah aiman.. ingat nk wat dinner slm tp plan bertukar tengok movie.. jdnyer postpone pagi td ler...bahagi dua ngn abahaiman.. abahaiman sms td kata sedap.. syukurr.. sejuk ati istri kan bila somi puji2.. pasni kena cari lg menu best2.. wat ikat perut en suami..

upss!! lupa.. nk say thanks kat kak dayang jack sudi kongsi respi.. sy C&P yer.. utk rujukan..
utk yg asli di sini



Bahan-bahan ( 4-5 orang )
400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
1 labu bawang besar*
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara
Kisar bahan2 bertanda *.
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

Monday, July 13, 2009

kuetew kung fu



permintaan abahaiman yg sakit gigi.. nk mkn nasi tak buleh sbb takut masuk celah2 gigi tu.. makanyerr di minta kuewtew kugfu mcm di mkn hujung minggu hr tu.. so kena godek tenet ler.. dan jumpa resepi ni..dan terus berkungfu kat dapur kecil iteww.. ingat nk masak udang madu... yg sedang glamer skrg.. nmpk nyer kena postpone hr ler..


resepi diambil dr sini, kredit utk hanis utk resepi yg sedap ini..
minta izin C&P yer.. utk rujukan sy akan dtg..
Bahan-bahan ( 1 orang )
kueh teow
2 biji telur
lada hitam / lada putih
mix seafood.. sy letak ayam, udang n sotong..
1/1setengah sudu besar tepung jagung
1 cawan air
sayur-sayur lain (optional)..sy guna carot, sawi..putik jagung
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
sos tiram
cara2
1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
2.masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas.
tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis. balikkan supaya kedua-dua belah masak.
3.masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.

[untuk kuah] 1.tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
2.tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
3.masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, dan sayur-sayuran.
4.biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)


Thursday, July 9, 2009

pau goreng


dah lama kakak ajar kiter wat ni.. cuma kali berkesempatan nk share.. sedap.. n buleh tahan lama klau simpan lam peti ais.. tp yang tak goreng ler.. yang goreng tu sedap makan ngn kuah kari atau sambal bilis.resepi ni tak tau la dia dapat dr mana.. tp kepada sesiapa pun tuan nyer resepi ni... minta halal yer sy share kat sini yer..

pau goreng..
bahan2
1 kotak tepung pau
1 bungkus mauripan
1 cawan minyak
8sb gula
1 gelas air
cara2;
1.uli cm wat pau biasa bila dah licin doh tu gentel memanjang
2. kemudian lilit di jari atau lidi untuk mendapat bentuk seperti dlm gmbr tu. (klau kretif buleh bentuk ikut suker tapi jgn besar2.
3. letakkan di atas daun pisang yg di potong kecil.. tujuannyer utk elak melekat.
4.biarkan pau naik sekali ganda
5.kukus sekejap kira 1-2 minit jer..
6.biarkan sejuk dan buleh la di simpan dlm peti sejuk
7.goreng apabila ingin makan shj

Monday, July 6, 2009

cempedak goreng

haiii.. baru lik dr kg.. tp periuk masih kena gantung.. kejer malam marrr... so meh kiter cuci2 mata ngn menu kat kg..
Kedah skrg musim buah.. so per lagi kiter mkn cucuq cempedak aka cempedak goreng ler..

huiii skit nyer best posing neh.. ader sapa2 terliur..:)

mkn panas2 memng nikmat ooo... biasa jer.. tepung beras+ skit tepung gandum+air kapur n garam sket.. pastu celupkan cempedaknyer.. dan goreng... waaa ranggup...