waktu ni patutnyer dah kuar menu lunch kan..tp kiter baru kuar sarap pg td...2 in 1, biasa arr..smbil setelkan gunung ganang baju tu..smbil bertenet...
lagpun menu lunch mungkin lewat sket..abahaiman nk mkn mee... so mungkin nk wat mee kari jer kut...
menu pg tadi just roti n sup cendawan....tp roti nyer garing sgt...xmenepati citarasa arr..ni menu ulangan dah ni,....
hmmm agak2 tuan2 dapur semua masak apa hr ni...nk gi ngintai ler smbil2..
Saturday, December 18, 2010
Friday, December 17, 2010
pankek
pagi ni tringin sgt nk mkn pankek... dah lama usha2 resepi pankek....akhirnyer hr ni termakbul... mula2 ni nk try resepi dr umah kak hana...
dah siap mkn ngn madu n eskrem...walaaaaa sedapnyer..cuma kiter xletak pisang td... kosong jer..tu yg mkn ngn ekskrem n madu tu...
thanks kak hana, sedap ler... cepat pun cepat...jer nk wat nyer... nmpknyer pas ni nk wat lagi ler...
kiter minta izin kopipes yer kak hana... nk tengok yg ori jum click sini
RESEPI BANANA PANCAKE
Source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
150g tepung gandum @ SRF
80ml susu segar
11/2 sk baking powder - klu gune tpg SRF 1sk memadai
1-2 sudu makan gula - hana tak letak sbb pisang da manis
1 biji telur size M
1 biji pisang (100g) - lenyek halus
1 sudu makan butter cair
secubit garam
Cara-cara
Pukul telur hingga sebati (guna whisk je) Kemudian masukkan susu segar.
Kacau sebati.
Ayak tepung, garam dan juga baking powder.
Masukkan ke dalam adunan telur.
Gaul sebati.
Last sekali masukkan butter cair dan juga pisang lenyek.
Mix hingga smooth.
Biarkan sebentar dalam 10-15min.
Panaskan kuali non stick.
Lengser butter sedikit (skali lengser memadai).
Tuang sesenduk adunan pancake dan masak hingga timbul lubang dan terbalikkan.
biarkan sekejap masak dan angkat.
Hidangkan dengan honey, butter atau apa sahaja jem pilihan
dah siap mkn ngn madu n eskrem...walaaaaa sedapnyer..cuma kiter xletak pisang td... kosong jer..tu yg mkn ngn ekskrem n madu tu...
thanks kak hana, sedap ler... cepat pun cepat...jer nk wat nyer... nmpknyer pas ni nk wat lagi ler...
kiter minta izin kopipes yer kak hana... nk tengok yg ori jum click sini
RESEPI BANANA PANCAKE
Source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
150g tepung gandum @ SRF
80ml susu segar
11/2 sk baking powder - klu gune tpg SRF 1sk memadai
1-2 sudu makan gula - hana tak letak sbb pisang da manis
1 biji telur size M
1 biji pisang (100g) - lenyek halus
1 sudu makan butter cair
secubit garam
Cara-cara
Pukul telur hingga sebati (guna whisk je) Kemudian masukkan susu segar.
Kacau sebati.
Ayak tepung, garam dan juga baking powder.
Masukkan ke dalam adunan telur.
Gaul sebati.
Last sekali masukkan butter cair dan juga pisang lenyek.
Mix hingga smooth.
Biarkan sebentar dalam 10-15min.
Panaskan kuali non stick.
Lengser butter sedikit (skali lengser memadai).
Tuang sesenduk adunan pancake dan masak hingga timbul lubang dan terbalikkan.
biarkan sekejap masak dan angkat.
Hidangkan dengan honey, butter atau apa sahaja jem pilihan
kari kan jenahak..
patut dr pagi lagi dah kuar n3 ni..tp biasa arr bila hr kejer...kena dahulukan yg utama..
seingat kiter la, jarang benar beli ikan ketul2 ni sejak dah kawin..slunye mkn ms dok ngn mak ayah dulu jer... ayah memng suker ikan2 cm ginie..kiter dulu xgemor sgt..
tp skrg cm tersuker plak... hmmm kali ni beli ikan jenahak..tingin hati nk wat kari cm mamak tu...beli seketul jer..bila potong dpt ler lam 3 ketul.. cukup ler kami berdua..aiman xmkn..kiter goreng ikan selar jer utk dia...
godek2 resepi..jumpa resepi cik mat ni kat myr...tengok bahan ader semua..so balik kejer , cmpak2 la lam periuk tu..alhmdulilh sgt sedap.. kuahnyer lebih..so wa sarapan sok tu cicah roti ngn kari ni..mabeles ler...
minta izin c&p ni la yer.. nanti insylh akan ader siaran ulangan...
KARI IKAN ALA INDIA
Sumber Cik Mat Gebu-MyR
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
3 biji cili merah*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
BAHAN2 TUMIS:-
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari
BAHAN2 LAIN:-
2 keping asam gelugor
2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara
1.Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
2.Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
3.Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
4.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
seingat kiter la, jarang benar beli ikan ketul2 ni sejak dah kawin..slunye mkn ms dok ngn mak ayah dulu jer... ayah memng suker ikan2 cm ginie..kiter dulu xgemor sgt..
tp skrg cm tersuker plak... hmmm kali ni beli ikan jenahak..tingin hati nk wat kari cm mamak tu...beli seketul jer..bila potong dpt ler lam 3 ketul.. cukup ler kami berdua..aiman xmkn..kiter goreng ikan selar jer utk dia...
godek2 resepi..jumpa resepi cik mat ni kat myr...tengok bahan ader semua..so balik kejer , cmpak2 la lam periuk tu..alhmdulilh sgt sedap.. kuahnyer lebih..so wa sarapan sok tu cicah roti ngn kari ni..mabeles ler...
minta izin c&p ni la yer.. nanti insylh akan ader siaran ulangan...
KARI IKAN ALA INDIA
Sumber Cik Mat Gebu-MyR
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
3 biji cili merah*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
BAHAN2 TUMIS:-
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari
BAHAN2 LAIN:-
2 keping asam gelugor
2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara
1.Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
2.Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
3.Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
4.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
Tuesday, December 14, 2010
sira pisang
ikan goreng pandan
w/pun rupa mu itam...kulit mu berminyak..namun isimu totap sooodap...
hai.. meh kiter goren ikan balut ngn daun pandan..mak oiiii semerbak bau satu umah..
slu kiter klau ikan cencaru ni..bila goreng yg sumbat2 inti kat blakang tu mesti nk balut ngn daun pandan ni..wangi sket..
kat dlm tu kiter isikan ngn inti biasa2 jer... kiter tumbuk cili kering+bwng merah n putih+pastu perah air asam jawa pekat2..gaul n masukkan kat lam ikan tu.. simple jer... tp abahaiman suker wat cm ginie...
Wednesday, December 8, 2010
roti telur n ribena apple
sarapan pagi..yg simple... roti telur n minum air milo..hmmm alhmdulilh..mudah-an kenyang smpai tghri...
bahan2:
roti keping
2 biji telur
garam
bawang besar di dadu (1 or 1/2 biji)
Daun ketumbar cincang halus2..(sket jer utk hiasan)
lada sulah
cara2:
1. telur dipukul
2. campurkan bahan2 lain kecuali roti,..ketepikan
3. Roti di celup kedalam bancuhan telur,
4. panas kan kuali yg xlekat tu, masakna roti yang di celup td.. balik2 kan agar masak sekata...
api jgn terlalu kuat..nanti roti nmpk ler..itam2 setmpuk manggis...
Monday, December 6, 2010
Subscribe to:
Posts (Atom)