jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Thursday, July 14, 2011

Daging Goreng Ala Kaprau

Assalam..rehat thgri di hari jumaat...kena ambik kesempatan sket nk updated n3...klau xmasukkan ni..takut jap gi bertambah sawang dapur ni...


smlm abah aiman request nk mkn daging masak kicap... hmmmm mmg mudah n cepat tp asyik2 ituuuuu jer la...naik lemau plak mikiorkan nyer... so tinjau2... kut2 ader resepi best2..w/pun dah lm x N3 sesuatu..tp BW tetap buat...
kebertulan jln2 umah kak nor secubit garam yg menu2nyer amat2 mabeles tu....dalam dok jln2 terserempak ngn menu daging ala kaprau ni...wahhhh dr gmbrnyer amat ler menyelerakan... menitik2 air liur ku... tengok resepi pun senang n mudah n cepat..

kata kak nor beliau dpt dr dapur kak jee... so sy pulak dok tengok kat umah kak nor..jd nyer sy C&P dari umah kak nor jer yer... minta izin yer kak...klau nk tengok yg dr umah kak nor
click sini k..
klau nk tau citer daging goreng ala kaprau ni bleh baca kat dapur kak jee di sini yer...


DAGING GORENG ALA KAPRAU
resipi asal : K.Jee
sumber di C&P: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

* K.Nor guna 1 biji bawang besar jer dan tumiskan dulu 2 ulas bawang putih (sebab dah terbiasa bila masak mesti nak tumis bawang putih sket. Bawang putih kan banyak khasiat hehe)
* K.Nor tak guna daun selasih tp guna daun limau purut.

ini sy c&p bulat2 ni dr umah kak nor...sy ikut cara kak nor...tumis bwg putih gak..n letak daun limau purut..sbb daun selasih xder..




best daging masak cm ginie...cepat sgt..sesuai utk kiter2 yg bekerja..balik umah kena cpt siap masak..sbb byk lagi kejer umah lain nk kena buat...tp yg pasti sedap... abahaiman kt sedap rs mcm hr raya plak....mula2 masak tu rs wangi nyer...xrugi mencuba...insyh ader ler nanti sesi ulangan...


tima kasih kak nor n kak jee...