cik mat minta izin c&p yer...
Asam daging belimbing
bahan2
500 g daging lembu, potong sederhana besar, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1/2 cawan jus asam jawa
10 - 15 biji belimbing buluh, belah dua tapi jgn putus (yg ni kiter xder so x masukkan)
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan kasar
1 camca teh lada hitam1
1/2 inci halia1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
Cara membuatnya
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan2 kisar, tumis hingga wangi, masukkan cili kisar dan goreng hingga cili garing. Masukkan daging dan gaul rata, kecutkan daging dengan rempah. Tuang air secukupnya untuk melembutkan daging. Biar mendidih.
Masukkan daun limau purut dan renihkan hingga daging lembut. Tuang jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga mendidih, kacau rata. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Sesuaikan rasa dan jika kurang garam tambah sedikit lagi. Jika ingin kuah lebih, boleh tambah air
tengkiu kat cik mat gebu atas resepi yg best ni.. sok2 nk cuba lagi..
1 comment:
mcm sedap la... ish, tapi skrg mode malas masak, asik makan luar... mana nak cari lauk melayu sedap² gini.
Post a Comment