ROJAK BUAH
Bahan2:
1.Belacan sebesar ibu jari
2.5 btg Cili Kering (klau suker pedas buleh tmbhkan kuantiti)
3.4 sb Gula
4.kicap Masin / manis
5.Kacang Tanah
6. buahan2(mangga muda, timun, sengkuang, jambu batu/jambu air, nenas)
7. Bijan yang telah di sangai.
cara2:
1) Masukkan belacan, gula , cili kering dalam blender.
2) Blender sampai halus.
3) Kisar kacang tanah jgn smpai terlalu halus…(menggunakan blender yang kering)
agak2 jela…kalo suka kasar..blender mnje2 dh la..
kalo suka yg halus sket..blender la lma sket...
4) campurkan bahan kisar, kicap
5) Pastu masukkan kacang yg dah diblend td tu….
kalo suka yg halus sket..blender la lma sket...
4) campurkan bahan kisar, kicap
5) Pastu masukkan kacang yg dah diblend td tu….
6) Pastu masukkan kan buah2an yang telah dipotong kecil2
7) Gaul smpai rata..
8.) tabur kan bijan
9) Sedia untuk dihidang…
No comments:
Post a Comment