jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Wednesday, April 14, 2010

nasi jagung

taraaaaa.... ini dia menu kiter bukan mkn waktu lunch tp dinner...hihi...klau lunch mana sempat buat waktu2 kejer ni... nk wat pun kena tunggu weekend...tp mana leh tunggu dah... lama sgt tingin nasi jagung ni resepi pun dah lama simpan.pastinyer diambil dr dapur kak nor..
kebertulan SIL gi cameron..dibelinyer kiter jagung yg manis2 tu...hmmm terus pala melayang kenasi jagung ni...otomatik terus siapkn bahan n watkan nyer.. w/pun badan agak letih 2/3 hr ni...tp gagah gak sbb tinggin sgt nk mkn..sejak nengok kat dapor kak nor..

memang mabeles ler... wangi semerbak... rsnyer manis2 jagung tu+masam2 sket rs tomato..memng kena ngn tekak ni ler...



(nasi jagung yg sedap...tp xsempat nk mekap lawo ms ambil gmbr hihi..perut dah berbunyi ..)

so kak nor...kiter minta izin C&P kat sini buleh... nanti wat lagi...mungkin ms ada tetamu nanti leh wat byk2... ini nk mkn bertiga jer..kiter wat 1/2 dr resepi tu....apapun kak nor...memng sedap nasi jagung ni... klau nk yg asli fresh dr umah kak nor click sini yer

sumber: kak nor
NASI JAGUNG

4 cawan beras basmathi (ikut cawan sukatan rice cooker)

6 cawan air1/2 cawan susu cair1

1/2 cawan jagung (K.Nor guna jagung fresh ><>(sy pun guna yg fresh tp satu bijijer)

1 biji tomato ~ didadukan kecik2

5 biji bawang merah ~ ditumbuk

3 ulas bawang putih ~ ditumbuk

1/2in halia ~ ditumbuk

2 helai daun pandan

2 sudu besar minyak sapi/marjerin

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 btg kulit kayu manis

3 kelopak bunga lawang

garam

cara2
1. Basuh bersih beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan.
2. Panaskan minyak sapi/marjerin dlm periuk rice cooker dan masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumiskan sekejap dan masukkan bahan2 yg ditumbuk. Kacau hingga bangkit bau dan pecah minyak.
3. Masukkan daun pandan dan tomato. Kacau2 kejap dan masukkan beras.
4. Kacau lg hingga sebati dan biarkan seketika baru lah dimasukkan air dan garam.
5. Biarkan hingga mendidih baru lah dimasukan susu cair dan jagung. Kacau perlahan2 supaya semua sebati.
6. Alihkan ke periuk td ke dlm rice cooker dan masak la hingga nasi tu masak.

patutnyer wat ayam masak merah kan ke...tp xsempat so kiter wat ayam ni jer guna remapah segera tandori tu... patutnyer bakarkan jer ayam ni ...tp kiter olah sket... jd ler berkuah hihi


utk sayur kiter mkn ngn sawi kecik ni ... cuma siram ngn kuah sos tiram jer... kiter suker cm gini...tmbh2 sayur segar lagi...sedappppnyer...




No comments: