jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Wednesday, May 27, 2009

Asam daging belimbing

beli daging tp tk tau nk wat apa.. merayap kejap "umah" en mat gebu . selak2 respi nyer.. tetiba teringin plak... resepi asal ader belimbing.. tp kiter xder bahan tu.. so terpakasa derhaka skit.. ler.. sori yer cik mat.. tp rsnyer waaa mabeles.. sedap..pasni kena gi pasar kabut la nk beli belimbing.. mesti lagi sedap ni.. kiter nyer posing tk canti.. klau nk tengok versi gmbr yg lawo jum clikk here..http://tiffinbiru.blogspot.com/search/label/Daging

cik mat minta izin c&p yer...

Asam daging belimbing

bahan2

500 g daging lembu, potong sederhana besar, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1/2 cawan jus asam jawa
10 - 15 biji belimbing buluh, belah dua tapi jgn putus (yg ni kiter xder so x masukkan)
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar

6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan kasar
1 camca teh lada hitam1
1/2 inci halia1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup

Cara membuatnya
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan2 kisar, tumis hingga wangi, masukkan cili kisar dan goreng hingga cili garing. Masukkan daging dan gaul rata, kecutkan daging dengan rempah. Tuang air secukupnya untuk melembutkan daging. Biar mendidih.
Masukkan daun limau purut dan renihkan hingga daging lembut. Tuang jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga mendidih, kacau rata. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Sesuaikan rasa dan jika kurang garam tambah sedikit lagi. Jika ingin kuah lebih, boleh tambah air



tengkiu kat cik mat gebu atas resepi yg best ni.. sok2 nk cuba lagi..

Monday, May 25, 2009

kuewtew goreng basah2

wat utk sarapan .. simple jer..

Wednesday, May 6, 2009

cekodok pisang

belen pisang beli 2 hari lepas dah lembik tu yg kena wat cekodok...hubby lebih suker pisang goreng lg tapi nk wat cm ner.. dah lembik kannn..

senang jer ni...

pisang + tepung gandum+ baking powder sket+air...pastu sy blend.. n goreng...




Tuesday, May 5, 2009

spegeti mudah


ini mkn mlm kami, baru2 ni .. dah lupa bila..(kes lmbt publish la ni)

Bahan2
1 tin sos prego-tomato
1 tin cendawan butang
1 ulas bawang besar
2 ulas bwg besar
1 biji tomato
1 sudu mentega
daging kisar
minyak zaitun
1 bungkus spegeti
daun bay
garam sikit

cara
panaskan mentega dan sikit minyak, tumiskan bawang hingga kekuningan
masukkan daging kisar.. goreng hingga agak masak..
masukkan cendawan butang
tambahkan sos, dan masukkan daun bay.
perasakan dgn garam..

panaskan air dan letakkn sikit minyak zaitun
rebuskan spegeti

bila spegeti masak angkat dan tuangkan sos di atasnya..
nikmati panas2 sedapppp..

pstt:ala mudahkan.. pakar2 kat luar mesti lagi pandai buat..