jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Wednesday, March 10, 2010

Red Rubies

panas kan cuaca skrg... tido mlm klau pasang kipas mau 2, 3 biji..hihi..
hmmm panas2 cm gini klau pekerna dessert sejuk2 ni nyamannyer... tu ler pasal try buat ni. mula2 mkn kat restoren serai ms dinner library hr tu... terus terpikat tngok2 kat MYR jumpa resepi ni dr cik mat gebu kiter n kat blog beliau pun ader...hahh terus ler buat.. dah dua kali buat..



yg ini ms btul2 tgh hr terik.. tp ini guna sengkuang biasa.. warna nyer pun pucat sket..


yg ini plak wat smlm.. guna btul2 sengkuang cina.. n warna pun kasi pekat sket

abahaiman pun dah terpikat ..tu yg asyik meminta jer.. tp abahaiamn lebih suker guna sengkuang biasa..kiter?..arrr dua2 xkisah..sedap jerr..

tp memng best ler... letak ketul ais sket..mak oiiii bestnyer...

cikmat.. minta izin kopipes yer.. senang wat rujukan.. klau nk tengok pict.. lebih power..n resepi asal click sini yer...
Red Rubies
Sumber blog cikmat gebu

Bahan Utama :-)
300 g water chesnut (sengkuang cina,)
1 camca teh pewarna merah*
2 camca besar air*(*disatukan)
4 camca besar tepung ubi2.
5 liter air ais3 liter air
Bahan Lain :-)
Air gula (masak 3/4 cawan gula pasir dengan 3/4 cawan air dan 2 helai daun pandan)
500 ml santan pekat/susu cair/susu segar*
1/2 camca teh garam*(*disatukan)
Air batu secukupnya
Cara membuatnya :-)
1. Kupas sengkuang cina (kalau susah nak dapat, boleh guna sengkuang biasa), cuci dan potong dadu, rendam dalam bancuhan warna merah dan biar 20 minit. Toskan dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi dalam beg plastik tadi, dan goncang hingga sengkuang tadi disaluti tepung ubi, ayak untuk membuang lebihan tepung.
2. Panaskan 3 liter air hingga mendidih, masukkan sengkuang cina yang bersalut tepung ubi tadi dan biar hingga timbul. Cedok keluar biji2 delima yang timbul tadi dan terus masukkan ke dalam bekas berisi air ais. Buat hingga siap dan biar biji delima berendam dalam air ais.

3. CARA PENYEDIAAN :- Dalam mangkuk sesuai, cedok keluar isi biji delima mengikut kuantiti yang dikehendaki, tuang pati santan dan juga air gula mengikut tahap kemanisan yang diingini. Letak air batu seckupnya. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...
Selamat mencuba!!!

3 comments:

fuzidss said...

tengah menderita sakit Ulcer mulut ni dapat ni sejuk sikit rasanya kan

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak...Love nakkkk! Panas nih!...uish uish! ;)

zai@umiaiman said...

love~~ meh ambik meh... ke jap hi sy gi antar..memng panas sgt pun skrg ni..

fizidss~~ lorr yer ke... cian nyer.. harap2 cot sembuh yer