ader ayam sket belen waktu kwn dtg umah, hari tu..dr dok mengeras jer lam esbok..baik usaha kan sesuatu..nengok daun kesum merimbum kat blakang umah tu..terasa kat tekak nk mkn asam pedas ayam ni... teruih arrr cari resepi...last2 jumpa yg berkenan di hati ..resepi dr umah kak liza arrrr...memng sedap... siap abahaiamn puji ,..ohoooo ni lagi semngat nk buat lg neh...
tp x cukup sket bhan nyer xder buah tomato...
masak dah leawat mlm sbb nk wat bekal gi opis n tinggalkan utk abahaiman kat umah...
seperti biasa nk C&P dr umah kak liza, minta izin yer kak, ...utk simpanan...n mungkin ader sesapa nk cuba... klau nk tengok original clik sini arrr
Asam pedas ayam
Bahan-bahan:
1 kg ayam [buang kulit danpotong kecil]
7 batang daun kesum
2 biji tomato [belah 4]
3 mangkuk air
1 cawan air asam jawa
3 s/b minyak masak
2 pokok daun ketumbar [potong pendek]
garam
Bahan-bahan dikisar:
10 biji cili kering
10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
3 biji buah keras
2 cm belacan [jika suka]
Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan ayam dan biarkan sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga ayam empuk.
5. Kemudian masukkan daun kesum dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak.
6. Angkat dan hidangkan.
7. Taburkan daun ketumbar.
tp x cukup sket bhan nyer xder buah tomato...
masak dah leawat mlm sbb nk wat bekal gi opis n tinggalkan utk abahaiman kat umah...
seperti biasa nk C&P dr umah kak liza, minta izin yer kak, ...utk simpanan...n mungkin ader sesapa nk cuba... klau nk tengok original clik sini arrr
Asam pedas ayam
Bahan-bahan:
1 kg ayam [buang kulit danpotong kecil]
7 batang daun kesum
2 biji tomato [belah 4]
3 mangkuk air
1 cawan air asam jawa
3 s/b minyak masak
2 pokok daun ketumbar [potong pendek]
garam
Bahan-bahan dikisar:
10 biji cili kering
10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
3 biji buah keras
2 cm belacan [jika suka]
Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan ayam dan biarkan sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga ayam empuk.
5. Kemudian masukkan daun kesum dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak.
6. Angkat dan hidangkan.
7. Taburkan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment