jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Friday, December 17, 2010

kari kan jenahak..

patut dr pagi lagi dah kuar n3 ni..tp biasa arr bila hr kejer...kena dahulukan yg utama..

seingat kiter la, jarang benar beli ikan ketul2 ni sejak dah kawin..slunye mkn ms dok ngn mak ayah dulu jer... ayah memng suker ikan2 cm ginie..kiter dulu xgemor sgt..
tp skrg cm tersuker plak... hmmm kali ni beli ikan jenahak..tingin hati nk wat kari cm mamak tu...beli seketul jer..bila potong dpt ler lam 3 ketul.. cukup ler kami berdua..aiman xmkn..kiter goreng ikan selar jer utk dia...

godek2 resepi..jumpa resepi cik mat ni kat myr...tengok bahan ader semua..so balik kejer , cmpak2 la lam periuk tu..alhmdulilh sgt sedap.. kuahnyer lebih..so wa sarapan sok tu cicah roti ngn kari ni..mabeles ler...

minta izin c&p ni la yer.. nanti insylh akan ader siaran ulangan...

KARI IKAN ALA INDIA
Sumber Cik Mat Gebu-MyR

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
3 biji cili merah*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
BAHAN2 TUMIS:-
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari
BAHAN2 LAIN:-
2 keping asam gelugor
2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus

Cara-cara
1.Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
2.Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
3.Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
4.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.

No comments: