dah alang2 abahaiman kejer lagi minggu ni.... maka bini nyer bertambah2 malas nk masak.dah tu plak dia request nk mkn cucur udang ngn kuah kacang...maka kena la uat...alhmdulh.... kenyang..ms dok siap kan bahan2 jiran dtg kat blakang umah smbil borak smbil siapkan..dpt ler mkn2 ngn jiran sementara tunggu abahaiman balik td...
cucur udsang ni simple2 jer... hnya ader bwng udng n daun kuchai jer....
smbil mkn sambil cicah ngan kuah kacang..klau sblah tmpt kiter kat utara nun..cucur udang mmg mkn ngn kuah kacang yg mcm nasi impit tu....sedapppp... tu klau time rajin kiter ler...
rsepi skodeng kat MYR,... dpt hasil tgn kak dayang jack....sedapppp sgt...minta izin C&P sini yer kak..
kuah kacang
Sumber MyR(kak Dayang jack)
Bahan-bahan ( satu keluarga )
300 gm kacang tanah (digoreng/dibuang kulit(jika suka) dan dikisar)
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 batang serai*
1/2 inci halia *
3 cm lengkuas*
1/2 inci belacan bakar*
1 batang serai (diketuk)
5 sudu makan cili kering kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
2 sudu makan gula merah/gula melaka
garam dan gula pasir (mengikut citarasa)
air secukupnya
Cara-cara
1.Kisar bahan2 bertanda *.
2.Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 kisar, cili kering dan serai hingga wangi.
3.Masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit diselang selikan dgn air. Masak menggunakan api sederhana.
4.Masukkan gula merah/gula melaka, garam dan gula pasir secukupnya.
5.Hidangkan setelah masak.
6.***Untuk mengelak kuah menjadi pekat dan kembang, jgn memasukkan kesemua kacang tanah pd satu masa.
7.***kuah kacang ini sgt enak dimakan bersama nasi impit, sate, roti kosong, dsb.
8.***untuk mencantikkan kuah, masaklah lama sedikit dgn api perlahan
2 comments:
rajinnya zai.. buat kuah kacang .. klau akk sos jer.. huuuu..
sbb takak tinggin sgt...slu cicah sos jugak...hihi
Post a Comment