skrg bab "mengapamkan labu" sudah smpai ke dapur kecik kiter... time BW jer asyik ternampk jer apam labu ni... dek xtahan , karang meleleh air liur mlm...jdnyer pg sabtu dah alang2 gi pasar meru..smbar ler sebiji labu...melampau ambik sebiji yg besar... ini pun wat sket jer... dapat byk...
wat minum ptg... n ader lebihan bw smpai ke sarapan...ms gaul2 tu pun dah bau wanginyer...apatah lagi dah siap.... hmmmm sedappppnyer....
memg dah ramai blogger yg dah buat apam ni...cuma kali ni kiter rujuk kat dapur kak ummi..., teruja ngn kecantikan apam labunyer... kiter nyer masih gred f, dr segi rupa tapi rs...memmng mabeles...
so kak ummi zai minta izin c&p sini yer...utk rujukan...rs nk wat kali kedua..nk bg cantik lagi rupa parasnyer....
Apam Labu
Sumber : Kak Ummi (home sweeet home)
Bahan A:-
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam
Bahan B:-
240 gm labu (dikukus/rebus)
150 gm gula kastor
1 biji telor
150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
Cara Membuat:-
Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan)(sy juga tutup).
Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
1 comment:
salam zai, lepas bancuh tu, perap dulu tak dlm sejam. biar dia kembang sekali ganda lg. pastu masukkan dlm acuan kecik2 dan perap lg dlm 5 min.. baru kukus.. insyaallah tak padat sgt.. lembut dan gebus jer
Post a Comment