jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Saturday, February 12, 2011

laksa utara

Assalam, agak2 nyer...mesi ramai dah siap2 nk luch kan...kiter?hmmmm hr ni mengamuk kemas umah..basuh2, sental2... ngok2 jam dah tgr...lum masak apa2 lagi...seb baik smlm wat laksa kaw nyer... so smpai hr ni masih ader byk lagi tu...nk2 laksa ni plak mkn selepas sehari kuah nyer lagi power, abahaiman dr awal lg ckp xnk mkn nasi tghr ni...tp nmpknyer kena gak masak jap lagi..simple2 jer kut... sian SIL 2 org yg balik cuti tu...mesti lapar...haduhai cian nyer..ngok la pas updated n3 kat sini n sana , leh ler ke dapur plak..

oleh kerana xder masak2 lagi hr ni..so meh layan menu smlm jer la.


kiter ni memng hantu laksa.. bleh bertahan idup hnya mkn laksa jer...hihi tp btul2 xrajin nk membuatnyer.. n xpandai sbnrnyer... ini pun tepon adik angkat kat nilai tu..minta resepi n cm ner nk wat nyer..dulu2 wat asyik fail jer, menyampasss....


so kali ni pg2 lagi dah call dia minta semua2 tu, lagipun permintaan abahaiamn so nk xnk kena wat gak..

pagi lagi dah ke pasar meru..kul 4 tu..giler kentang la awalnyer... hmmm beli selayang or sardin 2 kilo plus ngn ikan kembung 1 kilo....tp sardin wat 1kilo setngah jer... hmmm bayangkan la betapa pekatnyer.. sampai kan adik kiter tnya nk wat kenduri ke?...(that why ler , kuanyer masih byk smpai hr ni)


dianyer bahan rsnyer sama jer cm org lain wat kut.. cuma ini kiter tumis kan sket dulu cili kering+cili padi +bawang besar+bwg kecik +belacan yang diblender... tumis ngn minyak skettttt jer...agak dah masak sket tu tp xler smpai pecah minyak cm nk wat sambal tu... pastu masukkan bunga kantan+daun kesom+air rebusan ikan yg di tapis+isi ikan+tapisan tulang2 ikan yg diblend tu.. pastu masukkan asam keping...kiter memng letak byk sgt..biar terasa asam nyer, oleh kerana nk bg nmpk penang sket, kiter taruk ler sikit parutan nenas, belen nyer kiter wat tabur sbgai hiasan nanti..

satu petua dr adik kiter,ktnyer nk bg wangi kuah tu, masukkan 2 ketul besar2 hujung ibu jari, ikan kering, klau bleh ikan talang tu..ktnyer fungsi utk wangikan lagi ler....pastu biarkan mendidih, n kiter memng masak bg lama la, biar serasi semuanyer,.. dah tu..perasakan ngn bahan perasa....

wat kuah laksa ni yg penting belcan mau sedap pas tu ikan segar n klau byk baru pekat... pastu satu lagi yg penting asam keping ler...hmmm baru terangkat...


hiasannyer cm biasa jer, nenas td sket, pastu bawang besar, timun n daun selom...jgn lupa telor rebus n limau kasuri klau2 nk masam lagi..dan bg kiter satu lagi kekuatan laksa utara msti mkn ngn cili padi bukan cili besar tu.. baru best...


ahmdulilh, agak menepati citarasa kiter, opsss!! lupa nk gitau isi ikan tu kiter tak blender, adik kiter ajar , ktnyer ramas2 bg hnacur, tp pastikan tulang memng dibuang abis ler, yg blender ngn air hnya tulang2 ikanjer...

cm gitu ler cara kiter wat laksa. kiter xpandai nk tulis resepi cm selalu tu,kiter kongsi pandangan n cara wat jer la yer.alhmdulilh..w/pun sblum ni wat asyik fail, ader yg kuah cair ler, xmasam ler, mkn asyik tersekat ngn tulang ler, pokok pangkalnyer syikkk xsedappp jer..tp kali syukur berjaya...

lorrr citer nyer panjang lebor...xtengok lagikan mcm ner upanyer... hmmm meh nk tunjuk...


.
.
.
.

.taraaaaaa...
bab menghias tetap fail.... kena masuk class klau cm ni punyer hiasan...



dan ini lagi satu gmber...

hmmm ok la nk kena beransur dulu... nk tngok2 apa yg patut kat dapur tu...

No comments: