alhmdulih..hr ni cuti,,,horeyyy...best nyer klau cuti..mcm2 lam kepala ni nk masak...nk2 plak tinggal km berdua..ngn aiman ader ler karang something nk godek..aiman dah minta kek, dah usha kat satu blog tu nanti klau jd.. leh war2 kan..
sblum masak thr ni... meh ler kiter intai2 menu minum ptg smlm... (patutnyer citer bekpes la yer, ala bekpes ngn nasi goreng simple se simplenyer jer hr ni..) ini hasil pergi merantau kat umah kak hana kat jopun nu ler... cari2 utk minum ptg... byk yg berkenan...tp abahaiman asyik minta nk makan caremel ni ...tu yg gi cari resepinyer...
byk kali dah wat caramel.. tp kali ni cuba resepi kak hana plak..
sedap sgt... yg kecik2 ni mkn smlm..ader wat bekas besar abahaiamn suh simpan lik kejer krg dia nk mkn lagi...tp tu arrr rupa totap berlobang... tudung periuk tu dah balut ngn kain.. agaknyer kawalan api kut x pandai...kena cuba lagi.. biar pun rupa masih xmemuaskan ati , tp rs memng angkat dua ibu jari ler..sedap.. thanks kak hana yg buka pintu dapurnyer..n utk penyumbang resepi asal yer..
jdnyer cm biasa nk C&P gak ler...nanti nk wat lagi neh...minta izin yer kak, thanks yer...yg ijau tu utk kak hana yer, yg oren utk darwish, hihihi silakan...
puding Karamel
sumber; Hana memories
sumber; Hana memories
Bahan-bahan
400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara-cara
Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam p eriuk dengan 1 sudu besar air.
400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara-cara
Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam p eriuk dengan 1 sudu besar air.
Masak di atas api sederhana.
Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air.
Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk.
Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit.
Kacau dengan perlahan sehingga sebati.
Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila.
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila.
Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi.
Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil.
Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak.
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak.
Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
ok nk gi BW jap... jumpa lagi yer
3 comments:
slm zai ..terasa pulak kt tekak ni..harap2 dtglah rajin tu cepat2.. hihihi
nk jugak!!!!!!
yg dlm bekas besar tu simpankan akak sepotong yer.. hehe...
Post a Comment