jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Friday, August 12, 2011

Penang Char Kuey Teow

Assalam, hahhh hr ni mari2 smua rakyat di teratak hmba, kiter berbuka ala2 gerai.... ini kes smlm ler...pusing smpai 2 bazar... dr pkns smpai ke sek24...xder yg tertarik di mata...cuma terasa nk mkn kuew teow...tp nk yg char kuew teow .rsnyer klau mkn cik char kuew teow ni kena mkn panas2...dah sejuk nan ado la sodap nyer...yer dak...

gigih tu ms rehat td cari resepi...dah dapat resepi berkenan dr MyR... resepi dr che 'iza...
link kat sini.... taraaaa... sedappp sgt...rsnyer kalah yg kat kedai.... ala bukan sebb tuan masak ni tp sbb resepi ni mmg sedap... kena la ngn tekak kiter... n satu lagi yg best wat menu ni bln puasa sbb nyer xberlaku pembaziran... kaedahnyer masak sket2 cm kat gerai tu...hahh masuk lam kuali utk satu mangkuk..km plak dua org jer...jgnyer 2 kali masak jer la.... tu pun bila dah azan...berbuka ngn kurma air...terus smbil masak..lam 4-5 minit siap. (tapi bahan2 mentahnyer kena siapkan lebih awal ler....)... lebihan tu klau mlm ni nk mkn, msak ler lain... sbb pastenyer masih ader...



ok ler....klau nk nengok yg ori clik sini...n kiter C&P jugak yer kat sini...tima kasih wat che 'iza yang terkenal ngn resepi2 yg mabeles gitue...:)


Penang Char Kuey Teow

Resepi asal : Che 'iza


Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara

1.UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....

2.Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.


3.UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing.

Masukkan dlm 4sb paste td.

Masukkan udang yg telah direbus td n kerang.

*Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

4.Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.

Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.

Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.


5.**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
ader sket kes memandai2 ni, masa masukkan air tu kiter ganti air ngn air rebusan udang tu jugak...sbb ms merebus kiter lebihkan airnyer...


No comments: