jgn malu2 click yer..my nuffnang

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Monday, February 14, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak dan lauk sampingn

salam maulidulrasul...utk semua muslimin n muslimat, moga sunnah rasullullah sentiasa kita ikuti dan amalkan...
assalamualaikum... dah ader yg dok mkn ke tu...hmm alhmdulilh...cuti hr ni terawal sket kiter masak...kul 12 td dah siap...tunggu nk mkn jer ni... pagi td kemas2 kwsn umah..abahaiman yg rajin nyer...kiter sket2 jer...

smlm aiman ikut pengasuhnyer ke RAub.. balik dr sana ma pengasuhnyer beri kiter 2 ketul ikan patin, besar2 jugak ler... hmm tingat tempoyak yg jiran beri dulu masih ader n elok lg...otomatik tekak terasa nk mkn tempoyak... so gi ler tinjau2 umah2 kwn... hmmm flight singgah umah kak ummi kat kuantan tu...tengok laci resepi nyer ader menu patin tmpoyak yg mengiurkan...hmm bahan2 ader cuma daun kesum jer tk der...pusing2 wat lawatan mngepau kesum jiran..pun semua dah xder.. (cm tau2 jer kiter nk cari)...jd nyer xletak ler daun kesum...

timun taun tu kiter xtak tau timun cm ner, yg ader timun biasa...hmmm letak jugak ler..kira timun gak ler kan...Alhmdulilh, dr atas api pun mak aiii bau nyer cukkup sedap...so ms nk posing2 ni, kiter rs ler sket...memng sedappp...so kak ummi minta izin C&P bleh yer...n nk tengok yg asal disini....

Ikan Patin Masak Tempoyak
sumber: copy bulat2 dr
umah kak ummi
Bahan:-
1 ekor ikan patin sederhana besar - kerat ikut suka
(*gaul dan rendam sebentar dengan garam kasar dan limau nipis - cuci bersih)
2 - 2 1/2 cawan tempoyak - sedang2 masamnya
10 - 12 biji cili padi - ditumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm kunyit hidup - tumbuk
6 tangkai pucuk daun kesum
2 kuntum bunga kantan - belah 2
1/2 biji timun taun - belah 2 (*xperlu buang kulit tp buang biji) dan kerat 1cm
air secukupnya
garam
Cara Memasak:-
Dalam periuk, masukkan secawan air dulu bersama tempoyak, cili, kunyit dan bawang putih. Gaul rata dan masak sebentar atas api perlahan, biar cili agak masak. Kemudian masukkan timun taun. Masak hingga separuh empuk. Masukkan daun kesum dan bunga kantan, tambah lagi air (*jangan terlampau banyak, biar agak pekat). Biar mendidih sikit, masukkan ikan dan garam dan perlahankan api. (*jangan dikacau sangat ikan ni, nanti hancusss..) Bila mendidih, tutup api.
(*masakan tempoyak yang asli memang tidak menggunakan bawang merah atau asam keping dah)

terima kasih kak ummi atas resepi yg best ni...


menu lain hr ni air asam picit...(ni menu mak dulu, klau lik sekolah slu cari air asam ni, nmnyer picit sbb cili tu patahkan n picit2 kan jer lam air asam n belacan tu...)


air asam tu nk di cicah ngn ulam pucuk ubi n terung ni... pucuk ubi pun ma pengasuh aiman bagi..alhmdulilh...mudah2an murah rezeki mereka yg memberi...

ok la,,, nk kena beransur dulu... nk idang nasi... laopr dah ni...







1 comment:

Ummi said...

salam Zai, thanks ya sudi try resepi patin akak tuh...hehee..kalau suka, akak pun tumpang senang hati...harap datang lagi.. ^__^