menu kiter, sayur asam keladi... jiran yg baik2 ati ni...blik dr pasar dibeli nyer batang keladi..dia kasi kiter 2 ikat...dpt ler buat periuk sederhana kecik tu..alhmdlh..merasa jiran yg lain...kiter ikut resepi kak liza dari dlm buku 1 hari 1 resepi...tp kiter ubah sket... maaf kak liza sy ubah sket kat bab udang kering tu sy ganti ngn isi ikan kembung rebus. yg lain tu sebiji2 ikut resepi kak liza.buleh kak yer...sedap...sedap sgt...
~~btg keldi tu bersihkan..buang kulit luar rebus hingga lembut n masak..pastu toskan airnyer..
~~ dalam blender kiter blend 5 biji bwg merah, 1/2inc belacan dan 5 biji cili merah...
~~. ikan tu dalm 2 ekor kiter rebus,ambik isinyer shj, ramas sket..klau rajin tumbuk kasar2
~~dalam periuk campurkan bahan yg blend td ngn keladi, isi ikan, daun kesum lam 2,3 tangkai, asam keping lam 5,6 keping (asam gelugor) dan air secukupnyer...
~~masak ler hingga mendidih...taraaaa..dah siap..sedap ooo hirup panas2...hmmm rs cm mkn kuah laksa pun ader...pernah wat letak ikan bilis atau udg kering , pun sgt sedap.., cuba ler yer...
~~upsss lupa jgn lupa perasa cik garam yer..~~masak ler hingga mendidih...taraaaa..dah siap..sedap ooo hirup panas2...hmmm rs cm mkn kuah laksa pun ader...pernah wat letak ikan bilis atau udg kering , pun sgt sedap.., cuba ler yer...
note: sumber rujukan credit to kak hanieliza dalam buku 1hr1resepi m/s:184.
sok gi pasar cari batang keladi yer...klau kat kedah ni..slu mkn sayur keladi ngan nasi ulam...tp "M" utk cari daun2 kayu wat nasi ulam...
kata org keladi ni sayur yg sejuk... agaknyer tu pasal mlm ni bdn rs senggal2...yer ke?....
ok..ler..jumpa lagi...mau BW jap..pastu mau tarah gunung kain baju tu kejap...
1 comment:
mai semangkuk
Post a Comment